onsdag 3 november 2010

20101029/30 Göteborg -> Tokyo

Efter en 10,5h lång SAS-flygning (och dessförinnan en 45min flygning till Köpenhamn) landade vi på Narita Airport 09.35 lokal tid (ca 00.35 Svensk tid). Kändes high-tech redan vid gränskontrollen där de tog foto och fingeravtryck. Efter att vi lite förvirrat irrat omkring i ankomsthallen i jakt på ett JR East center för att lösa in vårt Japan Rail Pass blev vi stoppade av två mycket artiga poliser. De tog i hand och förklarade att de ville ställa några frågor, de letade efter terrorister och ville öva på sin engelska. De skrev upp namn, passnummer, ärende i Japan, yrke etc. Efter avklarad intervju tog de i hand igen och jag passade på att fråga om jag fick ta en bild.

Det var inte speciellt mycket folk på flygplatsen och den gav inget gigantiskt intryck men vi kanske bara var i nån liten avkrok. Växlade till oss ett rail pass utan problem på ett JR office i källarplan. Det var öststatsmycket pappersarbete för att fixa passen men det ordande JR-tjejen på nolltid, det var kvitton hit och stämplar dit. Vi fixade oss också ett Suica-kort till tunnelbanan och tjejen bokade en plats på Narita Express in till Tokyo åt oss. Jag missade precis att fota när hon gjorde V-tecknet, ryktet är ju annars att det är omöjligt att fota japaner utan att det gör just så.

Efter lite kort förvirring när vi anlänt Tokyos centralstation satte vi oss på tunnelbanan till Ginza (1 station). Där satt en tjej i högklackade gummistövlar, det ser man inte varje dag. Väl uppe ur tunnelbanan insåg vi att det var lite lurigt att orientera sig men en hjälpsam polis hjälpte oss åt rätt håll. Det ösrgegnade och vi var nog de enda i Tokyo utan paraply. En halvtimma senare vilade vi ut på vårt rum på Hotel Monterey Ginzas tionde våning. Hotellrummet var förvånandsvärt "vanligt" och det var med viss oro vi kollade in toaletten men vi kunde andas ut: den hade spray-funktion och handkontroll!


Sista uppgiften för dagen var att skaffa mat och vi gav oss ut i ösregnet igen. Efter att ha promenerat runt i Ginza och lokaliserat en stor begagnataffär för Nikon, Sony Building och den gigantiska Apple Store hittade vi en restaurang tvärs över gatan från hotellet. Restaurangen låg nere i en källare och innanför en liten dörr. Ganska tomt men i ett rum satt ett tiotal japanska män i 50-årsåldern på golvet och åt men framförallt drack. De hade tagit av sig kostymerna som nu hängde längs väggarna. Fick en meny med foton och informativ japansk text blandat med vissa engelska ord. Pekade på vad som verkade vara en nudelrätt och även en rätt som hade "chicken" i beskrivningen och som såg ut som kycklingspett. Efter betalning bugade servitrisen och jag bugade tillbaka. Hon bugade igen och då tänkte jag att det var lika bra att gå. Nudlarna var goda men Lisa drog nitlotten som satte tänderna i första kycklingspettet. Det visade sig vara veckad kycklinghud. Sen följde 4 andra spett; kycklingfärs, kycklingbitar och lök, andra kycklingbitar och slutligen broskbitar.


Höll ut till 18-tiden lokal tid innan vi somnade.

3 kommentarer:

  1. Schysst toalett, har ni provat alla funktioner eller? :-D / paulina

    SvaraRadera
  2. Det varma sätet var jobbigt i början men nu klarar vi oss inte utan ;-) Lisa provade visst spray och bidé-funktionerna. De var typ samma sak tyckte hon.

    SvaraRadera
  3. Spray & bidet: Kall stråle vatten i baken. Meh.

    De har tydligen inte de allra mest high-techigaste wash-letsen på hotellen; det ska finnas de som ger en en hälsodiagnos efter analys av "leverensen". Tänk dig att säga: "Min toalett föreslog att jag skulle äta mer järn" när man är på apoteket.

    SvaraRadera