måndag 8 november 2010

20101103 - Meiji-Jingu och Shinjuku


















Drog direkt till Starbucks idag och åt en BLT och lyssnade på julmusik. Sen på Yamanote Line till Harajuku. Idag är det nämligen "Culture Day" i parken Meiji-Jingu. Vi hade tagit reda på schemat innan vi kom dit och letade upp "western grass plot" där man hade uppvisning av japansk kampsport av alla typer. Olika typer av stavar, svärd, sai eller vad de heter och några slags kedjevapen. Det jag mest såg fram emot var Yabusame, traditionell bågskytte till häst och när vi kom dit höll de på att öva. Själva tävlingen eller uppvisningen skulle vara kl 13 så nu flera timmar innan var det inte så mycket folk utan man kunde får en bra plats precis bredvid repen två meter ifrån stigen där de red förbi. Det var full gallopp som gällde så grästuvorna flög. Det var tre mål de skulle träffa, ca 20 cm i diameter. De var placerade vinkelrätt och på ca 4 meters håll från den långa raka stigen som de red på. De flesta missade men då och då lyckades de.
I en annan del av parken pågick nån slags marknad där man kunde köpa trädgårdsväxter för plantering men också grönsaker att äta. Här köpte vi en tallrik ris, sås, sallad och lite wokad biff för 500yen. På vägen ut från parken gick vi igenom templet. Det verkade vara nån slags event för barn, för det var många finklädda japanska ungar som kom och gick i sällskap med lika finklädda föräldrar. Provade var sin sojamjukglass på väg ut från parken. En med tofusmak och en med kastanjsmak.



Söder om parken låg National Gymnasium ritat av Kenzo Tange. Vi tog ett varv runt sportarenan och konstaterade att den såg väldigt "japansk" ut. Köpte nån slags nudlar i ett gatustånd i Yoyogi Park och satte oss och åt längre in i parken. Det här verkade vara en mindre strikt park än den förra, få människor i kostym eller kimono. Fler i rosa hår eller dreadlocks. Man verkade gilla badminton och frisbee. När man bor i ett storstadsområde med 35miljoner invånare så är det trångt när man ska kasta frisbee och stor risk att man kastar den på nån därför hade alla frisbees som var gjord i nån slags skumplast. Ovanligt många hundar i den här parken, hundar i kläder ganska ofta. Dessutom fiolspelare, lindansare och jonglörer.



Nästa anhalt var Shinjuku där de flesta av Tokyos skyskrapor finns samlade. Åkte upp i deras "Government Building" till 42 våningen och kollade utsikten. Utsiktspunkter är alltid kul och nu hade vi lyckats pricka in solnedgången. Det var en ganska klar kväll så man såg långt. Tyvärr såg vi inte riktigt Fuji, för ljust där var det moln. Pentax Forum rekommenderades av flera källor men när vi kom till byggnaden där den skulle ligga (en folktom skyskrapa) kunde vi inte hitta den. Av en slump ramlade vi på den på väg till tunnelbanan. Affären eller vad man ska kalla den imponerade inte, den var inte mycket bättre än vilken kameraffär som helst. Satt och halvsov lite på tunnelbanan hem, plockade upp en liten hämtsushi på Family Mart utanför hotellet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar