fredag 26 november 2010

20101115 - Gunug Kawi och Vulkaner

Anders i djupa diskussioner om risodling

Som sagt, kvinnorna jobbar

Vår chaufför presenterade sig redan vid frukost (som för mig och Lisa var goda banana pancakes medan Anders och Jenny körde vidare på western style med ägg). Efter vatteninköp hoppade vi in i en gammal vit Toyota-jeep från 96 och upptäckte att det inte fanns säkerhetsbälte för oss alla. Jenny drog nitlotten och hamnade i mitten av baksätet. En normal moped som rullar på svenska vägar har antagligen fler hästkrafter än denna farkost. Jag tror aldrig jag såg att han använde fjärde växeln och ytters sällan trean. Iofs hade bilen bara 4 växlar och hastigheten var oftast väldigt låg men i de flesta uppförsbackar körde han på ettan och varvade något vansinnigt. Hur som helst gick turen över en högplatå med en massa risfält. Vi stannade och kollade lite på några kvinnor som höll på att skörda. Vår chaufför erkände rakt ut att på Bali var det kvinnorna som gör det tyngsta jobbet.

Anders i kjol


Sen var det dags för första anhalten, Gunug Kawi. Ett tempel djupt nere i en floddal. Efter att David och Anders blivit pålurade några överprissatta saronger som man måste ha på sig så gick vi den långa trappan ner till templet. Fullt med folk längs vägen som ville kränga saker och inte särksilt gott om turister vilket gjorde att alla ville att just vi skulle köpa en utsnidad kokosnötsskål av dem. Templet var kanske inte jätteimponerande men tydligen var de 8 m höga uthuggna stenstoderna i bergssidorna väldigt gamla. Hur som helst var det väldigt vackra omgivningar med terasser med risodlingar och palmer. Vägen upp var som väntat ganska tung. Det var säkert en bra bit över 30 grader och stekande sol. Dessutom 100% luftfuktighet och hela trappan upp kantad av försäljare som iofs nu oftast erbjöd nåt att dricka. Kändes ganska skönt när ACn kom igång igen i bilen och vi åkte vidare till ett kaffeplantage.

Kaffe

Vår chaufför ser lite trumpen ut



Här var det svalare eftersom vi var högre upp och dessutom mulet och skugga under växtligheten. Här var det inte bara kaffe som växte utan även t ex kakao, avocado, ananas, papya, banan, rambutan och muskot etc. Vi stannade och fick provsmaka drycker gjorda på kaffe, kakao, ingefära, gin seng, citron och nåt med chilli. Alla var oväntat goda utom kaffet som var ungefär som vanligt. Efter att Anders köpt med lite ingefärste åkte vi vidare precis som det började ösregna.
 

Vi fortsatte högre upp mot två vulkaner, Gunung Batur och Gunug Abang. Vi åt lunch på ett ställe med strålande utsikt mot vulkanerna och nu hade regnet upphört och det hade klarnat upp litegrann. Vi hade nog ovanligt tur med vädret verkade det som när vi läste Lonely Planet. Efter buffélunchen på utsiktsrestaurangen åkte vi hemåt. Samtliga svenskar i bilen på väg hem var ganska trötta och småslumrade litegrann. Vi sa till chauffören (som jag tror fortfarande ingen av oss uppfattade namnet på att möta oss vid frukost imorgon för att boka upp en liten tur till Lovina i övermorgon. På eftermiddagen gick jag till Monkey Forrest igen och fotade apor med teleobjektiv medan de andra låg vid poolen. När jag kom tillbaka badade vi lite samtidigt som det började regna.











Vi började kvällen på hotellrestaurangen med blogg-uppdatering och några Bintang efter att ha lämnat lite tvätt på tvätteriet mitt emot hotellet. Eftersom internet inte flyter jättebra här så tog det en bra stund att uppdatera bloggen men en post (iofs 26 bilder) men tillslut kom vi iväg. Vi gick denna kväll till Terazo som var rekommenderad i Lonely Planet. Det var en lite lyxigare restaurang och maten var faktiskt väldigt god. Vi avslutade kvällen med drinkar på Napi Orti som var en liten reggeabar på andra våningen med utsikt över huvudgatan i Ubud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar